S Hario TCA-2 dostáváte vše, co k přípravě výborné filtrované kávy potřebujete. Včetně kahanu, do kterého stačí dokoupit líh. Velikost tohoto modelu stačí na dva šálky (240 ml) kávy.
Vacuum Pot Hario Technica (TCA-2) v kostce:
•Originální způsob přípravy filtrované kávy
•Dodáváme včetně odměrky a kahanu (stačí dokoupit líh)
•S textilním filtrem, není nutné pořizovat filtry papírové
•Vyrobeno v Japonsku, Hario kvalita
VACUUM POT OD JAPONSKÉ ZNAČKY HARIO
Vacuum Pot, chcete-li vakuový kávovar nebo tzv. sifon, je vždy středem pozornosti.Samotná příprava kávy se mění v ceremoniál založený na základních fyzikálních zákonech. Jedný se o obřad, který rozhodně stojí za to vidět - nebo ještě lépe si tento obřad užít doma.
Firma Hario vznikla již v roce 1921 a dnes nabízí řadu atraktivních a alternativních výrobků pro přípravu kávy a čaje.
Základní popis funkce Vacuum Potu
Dvě spojené skleněné nádoby s filtrem z bavlny nebo papíru využívají základního fyzikálního pravidla o rozpínavosti plynů. Zahřátá voda stoupá vzhůru do horní baňky, kde se smísí s namletou kávou a po ukončení extrakce je podtlakem hnána přes filtr zpět do spodní nádoby. Výsledkem je čistá a delikátní káva a spousty užaslých výrazů v tvářích přihlížejících.
Balení VACUUM POTU HARIO TCA-2 obsahuje:
•Přístroj Vacuum Pot
•Bavlněný filtr
• Hořák na technický líh (líh není součástí balení)
W 160 x D 95 × H 320 mm, průměr (top) 87 mm
Bavlněný filtr samozřejmě funguje a velmi dobře, jediným problémem je relativně náročná údržba. Proto výrobcepřipravil pro nadšence tohoto druhu kávy kovový adaptér, umožňující použití papírových filtrů. V takovou chvíli se údržba stává hračkou. Adaptér v setu s 50ti papírovými filtry a 100 náhradních papírových filtrů najdete také na e-shopu.
POPIS PŘÍPRAVY KÁVY VE VACUUM POTU
1.Spodní skleněnou baňku naplníme vodou a dáme ji vařit nad kahan. Je zde také možnost nalít do baňky vodu již vroucí - celý proces tím urychlíme.
2.Při ohřívání vody ve spodní skleněné nádobě vzniká pára. Pára vytvoří tlak, který pomalu vytlačí vodu ze spodní baňky přes trubici do baňky vrchní.
3.Ve chvíli, kdy je téměř všechna voda ve vrchní části, nasypeme do horní nádoby kávu. Dávka záleží na velikosti vacuum potu - v případě Vacuum Potu TCA-3 se jedná přibližně o 21 gramů hrubě umleté kávy.
4.Zhruba jednu až dvě minuty kávu louhujeme a mícháme dřevěnou vařečkou. Poté zhasneme kahan.
5.Ve spodní nádobě se pára začne smršťovat, protože ji už dál nezahříváme, a vytvoří podtlak a v nádobě vznikne vakuum. Vylouhovaná káva začne díky němu stékat nazpět dolů, ale bez lógru.
6.Kávu můžeme ihned servírovat, ideálně do předehřátých šálků.